În nordul Siriei au eşuat numeroşi simpatizanţi străini ai Statului Islamic. Nimeni, nici Germania, nu-i vrea înapoi. Doar Kosovo face excepţie.

Mensur Hoti este fumător înrăit. Într-o cafenea din capitala Pristina, directorul pentru ordinea publică a Kosovo relatează despre operaţiunea secretă care a avut loc în noaptea de 19 spre 20 aprilie. Hoti purta atunci răspunderea când la adăpostul întunericului a aterizat un avion charter la Pristina. La bord se aflau 110 cetăţeni kosovari din califatul distrus al Statului Islamic, care trăiseră în ultima perioadă ca prizonieri în tabere kurde din nordul Siriei. Nici măcar rudele celor care erau readuşi acasă nu ştiau despre sosirea lor.

Reîntoarcere din Siria în toiul nopţii

Hoti îşi aminteşte că nopţi în şir nu a putut să doarmă din cauza efortului depus pentru coordonarea operaţiunii cu toţi factorii implicaţi. Kosovo nu întreţine relaţii oficiale cu kurzii alianţei rebele „Forţele Democratice Siriene (SDF)”, care controlează un teritoriu vast în nordul Siriei. Astfel că SUA au făcut posibilă operaţiunea de repatriere a cetăţenilor kosovari care au luptat sub steagul SI. Americanii sunt aliaţi cu kurzii şi au staţionate trupe în nordul Siriei.

mai mult la :  www.dw.com

Lasă un răspuns